Chcesz skasować swoje strony?

Facebooka, NK, Google+ oraz Twittera?
Ale nie wiesz jak zniknąć z Internetu?

Pomocne linki:

Usuwanie konta na Facebooku.

Całość jest dokładnie opisana w osobnym artykule. Więc nie ma sensu jeszcze raz to powtarzać. Całą procedurę usuwania konta na Facebuku można zobaczyć tutaj:
Jak usunąć konto na Facebooku, jak je zdezaktywować, jak pobrać swoje dane z Facebooka – poradnik krok po kroku

Jak usunąć konto Twittera?

Całkiem prosto można usunąć konto Twittera. Jeśli zastanawiamy się jak zniknąć z sieci w Polsce, to ten serwis ma małe znaczenie, ale na świecie jest całkiem popularny. Usunięcie profilu z Twittera zajmie kilka minut, ale będziemy musieli odczekać miesiąc, aby dane zniknęły z sieci.

  1. Należy wejść na stronę http://twitter.com/settings/account
  2. na samym dole kliknąć Deactivate my account,
  3. zapoznać się z informacjami o tym, że za 30 dni Twitter całkowicie usunie wszystkie dane,
  4. kliknąć Okay, fine, deactivate @[nazwa],
  5. wpisać hasło i potwierdzić chęć deaktywacji konta klikając OK,
  6. odczekać 30 dni bez logowania, aby konto zostało w pełni usunięte (przez te 30 dni będzie nieaktywne i będzie można je aktywować ponownie logując się).

Jak usunąć dane osobowe z NK?

Skasowanie konta na NK.pl wcale nie jest takie proste. NK.pl przy zwykłym skasowaniu konta, zostawiasz wszystkie sobie dane osobowe do dyspozycji serwisu. Musisz więc najpierw usunąć dane, a dopiero potem konto. Dane usuwasz za pomocą formularza kontaktowego.

  1. Logujesz się do NK.pl,
  2. wchodzisz na stronę http://nk.pl/#support,
  3. wybierasz z listy Moje konto jako kategorię pytania,
  4. wybierasz z listy Chcę usunąć swoje dane osobowe jako temat,
  5. przewijasz FAQ i (w końcu) klikasz Przejdź do formularza kontaktowego
  6. W formularzu piszesz: Na podstawie ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych oraz Art. 5 Regulaminu Serwisu nk.pl proszę o usunięcie wszystkich danych osobowych dotyczących konta powiązanego z adresem [twój e-mail na który jesteś zalogowany] z baz danych administrowanych przez Nasza Klasa Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością oraz zaprzestania udostępniania tych danych innym podmiotom.
  7. W ciągu 48h otrzymasz e-mail z prośbą o potwierdzenie żądani usunięcia danych, na który musisz odpowiedzieć
  8. NK.pl w ciągu 30 dni poinformuje Cię o usunięciu danych.

Jak usunąć konto na NK?

Skasowałeś swoje dane? Dopiero teraz możesz dezaktywować konto z NK:

  1. Zaloguj się na swoje konto w NK,
  2. z górnego menu wybierz profil → Edytuj profil
  3. wybierz zakładkę Zaawansowane,
  4. z listy wybierz opcję Usuń konto,
  5. zaznacz Usuń także moje zdjęcia z galerii szkolnych i klasowych,
  6. wprowadź swoje hasło,
  7. aby wykasować swoje konto bez łatwej możliwości odwrotu, kliknij usuń konto.

Niestety konto nie zostanie w pełni usunięte. Jeśli spróbujesz zalogować się z dotychczasowymi danymi, dostaniesz informację, że możesz ponownie aktywować konto jeśli skontaktujesz się z administracją.


Usuwanie profilu Google+

Następne w kolejce jest usunięcie profilu Google+. Tu pojawia się problem, bo Google integruje ze sobą wiele usług. Ile ich jest, możesz przekonać się wchodząc na stronę usuwania całego konta Google: https://accounts.google.com/b/0/DeleteAccount (możesz na nią bezpiecznie wejść, usunięcie konta wymaga jeszce wpisania hasła).

Pewnie nie chcesz tracić dostępu do Gmaila, Google Docs, playlist na YouTube czy wszystkich wpisów w blogu na Bloggerze. Możesz jednak spróbować usunąć profil w Google Plus.Spróbować to słowo użyte przez Google w formularzu usuwania konta: Google informuje Cię, że spróbuje usunąć powiązania między kontem Google+, a kontem Google.

  1. Wejdź na plus.google.com,
  2. kliknij na ikonę zębatki w prawym górnym rogu (Google+ Settings)
  3. przejdź do zakładki Account Overviwe / Ustawienia konta
  4. kliknij Delete profile and remove associated social features / Usuń profil i powiązane funkcje społecznościowe aby usunąć profil w samym serwisie społecznościowym Google+
  5. nie klikaj Close account and delete all services and info associated with it / Zamknij konto i usuń wszystkie usługi oraz powiązane z nimi dane – w tym przypadku straciłbyś dostęp do wszystkich usług Google (Docs, Bloggera, Gmaila itd.)
  6. Zaznacz Delete Google+ content / Usuń zawartość usługi Google+.
  7. Zapoznaj się z informacjami, że stracisz znajomych z Google+, informacje o kręgach itp., ale twoje zdjęcia z Picassy i kontakty z Gmaila będą nadal dostępne.
  8. Jeśli chcesz przetłumaczyć te informacje, dodaj do adresu strony ?hl=pl i naciśnij enter
  9. Zaznacz pole przy Wymagane: Zdaję sobie sprawę, że usunięcia tej usługi nie można cofnąć i że danych, które usuwam, nie można przywrócić. </ Required: I understand that deleting this service can’t be undone and the data I delete can’t be restored.
  10. Nieodwracalnie usuń profil Google+ klikając: usuń wybrane usługi / Remove selected services

Czy Google wykasuje dane powiązane z twoim kontem?

Google, w ciągu bliżej niesprecyzowanych najbliższych dni, postara się usunąć informacje z twojego profilu Google+. Google nie informuje czy te dane znikną z serwerów firmy. To, że kopie usuniętych stron są nadal dostępne przez RSS (Feedburner należy do Google), sugeruje, że Google może trzymać również inne dane.


Usuwanie strony www

Podkreślę przy tym, że własna strona to nie strona na platformie blogowej (np. Blogger/Blogspot, Tumblr, Jogger itd.). Nawet jeśli masz opcję zamknięcia swojej strony (a nie zawsze masz), to dane i tak zostaną w bazie właściciela platformy blogowej. Pomijam już sytuację, w której operator sam zamknie twojego bloga odcinając Cię od dostępu do danych w bazie…

Nie radzę również w całości usuwać konta na platformie blogowej: dane zostaną w bazie, a Ty nie będziesz miał dostępu do swojego konta. To głupie. Lepiej już ustawić w szablonie, żeby wyświetlała się pusta strona.

Własne strony powinno się stawiać na własnym hostingu. To jedyny sposób, żeby mieć nad nimi kontrolę.

Jak usunąć kopie twoich danych z internetowych archiwów

Po usunięciu bloga albo innej strony pojawia się jeszcze problem z kopiami rozsianymi po Internecie. Najpopularniejsze archiwum Internetu to Web Archive – strona zawierająca kopie większości serwisów sprzed nawet 10 lat! W Web Archive można sprawdzić jak wyglądał Onet 17 stycznia 2006 roku.

Żeby uchronić się przed programami robiącymi kopie strony, należy w głównym katalogu strony umieścić plik robots.txt z zawartością:

User-agent: *
>Disallow: /
>Disallow: /cgi-bin/

I ustawić mu takie prawa dostępu, żeby każdy mógł go odczytać (444).

Ten plik mówi robotom indeksującym Internet, że nie mogą indeksować naszej strony. Po jakimś czasie Web Archive usunie również stare kopie strony, którą chcemy skasować.

Jak zniknąć z wyników wyszukiwania Google?

Strony zapisuje również Google: jeśli strona nie istnieje, możesz spróbować wpisać jej adres w Google i obok wyniku wyszukiwania kliknąć mały przycisk „Kopia”. Google wyświetli zapisaną w pamięci kopię strony.

Wykluczenie strony z wyników nie jest proste i zależy od sytuacji. Jeśli strona ma zostać całkowicie usunięta, trzeba tak skonfigurować serwer, żeby zwracał kod 404 (np. usuwając główny plik generujący stronę z serwera, często nazywa się index.php) i jednocześnie umieszczając w katalogu głównym plik robots.txt taki jak powyżej. W innych przypadkach polecam artykuł z pomocy Google. Google usunie stronę z wyników, ale prawdopodobnie zostawi ją na swoich serwerach. Świadczy o tym m.in. fakt, że usunięte blogi można nadal przeglądać przez czytnik RSS, nawet jeśli kanał już nie istnieje. W Google Readerze da się odtworzyć całą usuniętą stronę po prostu przewijając kanał RSS do końca.