Reklama

Kilka porad i trików w Messengerze cz.Ⅱ

Wyciszamy historie znajomych

Niekiedy jest tak, że chcemy pozbyć się relacji od niektórych kontaktów. Jest to bardzo proste. Na karcie Osoby w sekcji Relacje należy wybrać story do wyciszenia. Następnie dotknąć trójkropek i wskazać opcję Wycisz relację. Wszystkie te elementy można później odnaleźć w ustawieniach w obszarze Relacje wyciszone przez Ciebie.

Wyłączamy status aktywności.

Gdy nie chcemy, aby ktoś widział, że właśnie się zalogowaliśmy.
Wyłączenie statusu aktywności jest możliwe w głównym oknie ustawień. Po uruchomieniu aplikacji klikamy na swoje awatar w lewym górnym rogu:

Opcję zmieniamy w zakładce: Status aktywności w sekcji Profil:

Gdy przestaniemy udostępniać informację o naszym statusie, nie będziemy też mogli podglądać statusu innych osób.

Ksywki znajomych

Każdy z Naszych znajomych ma jakąś ksywę i nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je także w Messengerze. Wystarczy wybrać daną osobę, dotknąć jej nazwę w aplikacji i przejdziecie do menu, gdzie nadacie jej wybrany nick.

Blokada z Face ID i Touch ID (Apple)

Funkcja, którą dodano w ostatnim. Teraz Messenger także pozwala na zablokowanie dostępu do aplikacji z użyciem rozwiązania biometrycznego. Na razie Facebook wprowadził opcję tylko do wersji z iOS. W ten sposób można włączyć blokadę poprzez Face ID lub Touch ID. Można to zrobić w ustawieniach, udając się do sekcji Prywatność i Blokada aplikacji.

Ciekawe

Tetris

Komputerowa gra logiczna stworzona przez Aleksieja Pażytnowa. Pojawiła się na rynku po raz pierwszy 6 czerwca 1984 roku w ZSRR.

Gdzie jestem i wyznaczanie trasy

Umawiamy się na spotkanie ze znajomymi w nieznanym im miejscu. Lub mamy sytuację kryzysową, w której potrzebujemy pomocy.
Możemy wysłać naszą dokładną lokalizację dowolnej osobie. Adresat wiadomości zobaczy nasze położenie i może uruchomić nawigację Google Maps i wyznaczyć trasę do nas.
Zostaniemy poproszeni przez program o uprawnienia do korzystania z modułu GPS. Poinformuje nas, że w każdej chwili możemy zatrzymać usługę i komu udostępnimy dane.
Program zacznie działać się po kliknięciu niebieskiego przycisku na dole ekranu. Nasza pozycja będzie się wyświetlała przez 60 minut.


Zostaniemy poproszeni przez program o uprawnienia do korzystania z modułu GPS. Poinformuje nas, że w każdej chwili możemy zatrzymać usługę i komu udostępnimy dane.
Program zacznie działać się po kliknięciu niebieskiego przycisku na dole ekranu. Nasza pozycja będzie się wyświetlała przez 60 minut.

Możemy zdefiniować dodatkowy punkt na mapie – położenie określimy po kliknięciu na ikonę pinezki. Sprawdzimy wtedy, jaki dystans dzieli nas do danego punktu.

Zapisywanie zdjęć zrobionych w Messengerze

Messenger pozwala na robienie zdjęć i jeśli często korzystacie z tej funkcji, to warto automatycznie zapisywać je w galerii swojego smartfona, gdzie będziecie mieli do nich łatwy dostęp bez przeszukiwania konkretnych konwersacji. Ta opcja jest domyślnie wyłączona, należy zatem wejść do ustawień Messengera, przejść do Zdjęć i multimediów, i następnie aktywować tę funkcję na górze ekranu.

Wirtualny pokój

Facebook w czasie pandemii postanowił wzbogacić komunikator o nową funkcję, którą są pokoje. W ten sposób można utworzyć wirtualne miejsce do wirtualnego spotkania, gdzie udział może brać do 50 osób jednocześnie. Chcąc stworzyć taki pokój należy przejść na kartę Osoby i tam wybrać opcję Utwórz pokój. Następnie trzeba postępować według zaleceń wyświetlanych w aplikacji.

Wyłączamy powiadomienia na określony czas

Jeśli chcemy mieć spokój przez jakiś czas od zawracającego gitarę kontaktu, to w Messengerze można to zrobić. Musimy przesunąć na liście czatów ten do wyciszenia palcem z prawej do lewej. Następnie ikonka dzwoneczka. Tu mamy do wyboru kilka różnych opcji, które są poniżej.

Reklama