Minimum prywatności na Facebooku.

Używanie Facebooka nie musi wiązać się z udostępnianiem wszystkich informacji o nas każdemu znajomemu.

1

Wyszukiwanie Profilu

Facebook automatycznie zakłada, że nie mamy nic przeciwko temu, by nasze prywatne profile były wyszukiwane za pośrednictwem Google. Jeżeli nie chcemy, by tak się działo, powinniśmy udać się na Facebooku do Ustawień (strzałka w dół w prawa górna strona ekranu), a następnie do zakładki Prywatność. Tam odznaczamy opcję Czy chcesz, aby wyszukiwarki spoza Facebooka podawały linki do Twojego profilu.

2

Dzielimy znajomych na listy

Segregacja znajomych w listach da nam możliwość dzielenia się niektórymi postami tylko z rodziną, kierowanie innych wyłącznie do kolegów z pracy i tak dalej. By to zrobić, klikamy na napis Znajomi znajdujący się w menu po lewej stronie serwisu Facebook. Tam wybieramy opcję Utwórz listę, wpisujemy jej nazwę i wybieramy członków. Podczas dodawania na portal kolejnych postów, będziemy mogli wybrać udostępnianie ich tylko członkom danej listy.

Używamy list znajomych

W ustawieniach prywatności (patrz: pierwsza wskazówka) możemy sprawić, aby wszystkie nasze przyszłe posty były pokazywane wyłącznie określonej grupie znajomych z listy.W tym celu klikamy na Edytujobok napisu Kto może zobaczyć dodawaną przeze mnie zawartość, później klikamy na napis Publiczne, Więcej opcji, i wybieramy daną grupę znajomych.

4

Ukrywamy status związku

Rozstaliśmy się z partnerem? By to wydarzenie nie stało się szybko obiektem plotek wśród wszystkich naszych znajomych,możemy ukryć status związku na Facebooku. Otwieramy nasz profil, a następnie klikamy w ołówek wyświetlający się obok napisu Status związku. Później musimy kliknąć wOpcje przy napisie Związek i wybrać Edytuj. Klikamy w napisPubliczne i zmieniamy ustawienie według naszych preferencji.

5

Chronimy się przed niepożądanymi zdjęciami

Na pewno są fotografie, które wolelibyśmy ukryć przed szefem czy rodzicami – pozwalają nam na to ustawienia prywatności zdjęć i postów. Niestety, ustawienia te nie mają racji bytu, gdy na zdjęciu oznaczy nas znajomy, bądź doda fotografię na naszą oś czasu. By uniemożliwić to, klikamy na strzałkę w prawym górnym rogu strony Facebooka, wybieramy Ustawienia, a następnie Oś czasu i oznaczanie. Tam zmienimy ustawienia publikowania na naszej osi czasu, a także wyświetlania postów i zdjęć, na których zostaliśmy oznaczeni.

Chronimy albumy ze zdjęciami

Nawet jeżeli potrafimy już ukryć przed niepożądanymi osobami wszystkie nasze kolejne zdjęcia, być może mamy na profilu starsze fotografie, z którymi chcielibyśmy zrobić to samo. W tym celu otwieramy na naszym profilu album ze zdjęciami i klikamy w zdjęcie, które chcemy ukryć. Następnie klikamy w małą ikonkę koła zębatego wyświetlaną obok daty publikacji fotografii i zmieniamy ustawienia prywatności wedle własnych preferencji.

7

Ograniczamy uprawnienia aplikacji i zaproszenia z nich

Irytujące powiadomienia z aplikacji pojawiające się na naszej osi czasu i zaproszenia do gier to prawdziwa zmora Facebooka. Na szczęście, możemy je wszystkie usunąć. Klikamy na strzałkę w prawym górnym rogu serwisu Facebok i wybieramy Ustawienia, a następnieBlokowanie. Tam, pod polami Blokuj zaproszenia od użytkownika iBlokuj aplikacje, szybko usuniemy natarczywe powiadomienia.

8

Chronimy informacje kontaktowe

Domyślnie, wszyscy nasi znajomi mogą oglądać nasze informacje kontaktowe, takie jak adres mailowy czy numer telefonu. Jeżeli nie chcemy ich podawać, z łatwością zmienimy jednak ustawienia. W tym celu otwieramy nasz profil, wchodzimy w zakładkę Informacje, a następnie Dane kontaktowe i podstawowe informacje. Klikamy myszką w napis Edytuj po najechaniu kursorem na dowolne pola, takie jak Telefony komórkowe czy Poczta elektroniczna. Później, klikając w ikonkę koła zębatego, możemy szybko sprawić, by dane te były widoczne tylko dla określonych list znajomych, dla wybranych osób, bądź wyłącznie dla nas.

9

Chronimy naszą oś czasu

Być może, nie każdy z naszych znajomych powinien mieć możliwość publikowania postów na naszej osi czasu. W końcu kto wie, czy nie padniemy ofiarą głupiego żartu, który będzie miał później dla nas nieprzyjemne konsekwencje. Aby zablokować znajomym dostęp do osi czasu, klikamy na strzałkę w prawym górnym roku serwisu Facebook, wybieramy z listy Ustawienia i w końcu Oś czasu i oznaczanie. Zmieniamy ustawienia wybierając Edytuj przy polach w sekcjiKto może dodawać zawartość do mojej osi czasu.

10

Ukrywamy listę znajomych

Jeżeli nie chcemy, by obcy mogli przeglądać naszą listę znajomych, możemy ją ukryć. Wchodzimy na nasz profil, a następnie przechodzimy do zakładki Znajomi. Klikamy w ołówek wyświetlający się obok napisu Szukaj znajomych, po czym wybieramy opcję Edytuj ustawienia prywatności. Tam edytujemy ustawienie Kto może zobaczyć Twoją listę znajomych.

11

Używamy asystenta prywatności

Specjalny asystent prywatności Facebookaprzedstawi nam w przejrzysty sposób wiele ustawień prywatności i pozwoli nam je zmienić. By go uruchomić, wystarczy kliknąć w ikonkę z kłódką w prawym górnym rogu serwisu, a następnie w napis Kontrola prywatności.

12

Wyłączamy widoczność postów znajomych

Niektórzy z naszych znajomych udostępniają wiele postów, które wcale nas nie interesują. Jest na to prosta recepta – gdy widzimy post znajomego, klikamy w szarą strzałkę w dół w jego prawym górnym rogu, a później wybieramy opcję Przestań obserwować użytkownika. Jego posty nie będą już pojawiały się na naszej tablicy.

13

Zabezpieczamy konto

Jeżeli podejrzewamy, że dostęp do naszego konta na Facebooku uzyskała jakaś niepożądana osoba, możemy łatwo to sprawdzić i ponownie zabezpieczyć nasze dane. W tym celu wchodzimy na tę stronę i postępujemy zgodnie z pojawiającymi się na ekranie instrukcjami.

14

Ukrywamy dostępność na chacie

Jeżeli nie mamy ochoty rozmawiać z pewnym znajomym, alechcielibyśmy być na chacie widoczni dla wszystkich innych, klikamy na ikonkę koła zębatego na dole chatu, wybieramyUstawienia zaawansowane i Wyłącz czat dla wybranych znajomych. Tam, wystarczy już wpisać imię i nazwisko znajomego, przed którym planujemy się ukryć i zatwierdzić klikając w przycisk Zapisz.

1

Zdalnie wylogowujemy się z konta

Zostawiliśmy otwartego Facebooka na komputerze w pracy czy u znajomego i zapomnieliśmy się z niego wylogować? Bez paniki! By przeprowadzić zdalne wylogowanie w każdej chwili, wystarczy kliknąć w strzałkę w prawym górnym rogu serwisu, wybraćUstawienia, Bezpieczeństwo i Miejsce logowania. Tam wybieramy logowanie, które chcemy zakończyć (łatwo namierzymy odpowiednie poprzez parametry takie jak miejsce czy przeglądarka) i wybieramy przy nim opcjęZakończ aktywność. To wszystko – zostaniemy automatycznie wylogowani.

Przydatne:

Facebook – jego tajemnice Reklamy na Faceboku, wyłączamy Znikamy z Internetu Jak trwale usunąć konto na fejsie?