Facebook ma możliwości, o których wie niewiele osób.

asstentAsystent prywatności

To, co inni dowiedą się o nas, zależy od ustawień ochrony danych
Wystarczy kliknąć na ikonę z kłódką, a następnie na Kontrola prywatności, by asystent przeprowadził nas przez najważniejsze opcje. W aplikacji mobilnej klikamy na trzy kreski oraz na Prywatność – skróty.

zewanieDyskretne zerwanie znajomości

Jeśli nie chcemy od razu zrywać znajomości, możemy dyskretnie uwolnić się od zalewu wiadomości. W tym celu klikamy na nasze zdjęcie profilowe, przechodzimy na zakładkę Znajomi i kierujemy wskaźnik myszy na zdjęcie osoby. Teraz wystarczy kliknąć na przycisk Obserwowanie, który zmieni się na Obserwuj. Od tej pory komunikaty od tej osoby nie będą nam już dokuczać.

nazwiskoOchrona nazwiska

Facebook, reklamuje u naszych znajomych produkty i usługi, które polubiliśmy. Nie musimy się na to godzić. W menu serwisu klikamy na strzałkę (w aplikacji smartfonowej na trzy kreski) i wybieramy Ustawienia. Następnie przechodzimy na kartę Reklamy. Przy pozycjach Witryny innych firm oraz Reklamy i znajomi klikamy na Edytuj i z listy wybieramy Nikt. Zatwierdzamy zmiany przyciskiem.

f5Powstrzymujemy śledzenie przez Fejsa

Surfując w internecie po wizycie na Facebooku, jesteśmy transparentnym użytkownikiem. Dopóki jesteśmy zalogowani na portalu, ten przez “wtyczki społecznościowe” dowiaduje się, które strony odwiedzamy. Niepozorne przyciski Lubię to! albo Udostępnij również wysyłają informacje do Facebooka, nawet jeśli na nie nie klikamy. Warto stosować następującą zasadę: przed rozpoczęciem surfowania wylogujmy się z Facebooka i skasujmy wszystkie ciasteczka. Funkcja Social Network Block oprogramowania AntiBrowserSpy automatycznie powstrzymuje tego typu śledzenie.

Ukrywanie statusu znajomości

Na prawo od obszaru powiadomień Face­book wyświetla znajomych, którzy są online. Jeśli dla wybranych osób bądź list chcemy być niewidoczni, klikamy poniżej na ikonę z kołem zębatym (Opcje) i wybieramy pole Ustawienia zaawansowane. Zaznaczamy opcję Włącz czat dla wszystkich znajomych, z wyjątkiem… i wprowadzamy osoby, które nie powinny widzieć naszego statusu. Alternatywnie klikamy na Włącz czat tylko dla niektórych znajomych… i wybieramy wtajemniczonych.

Zdalne wylogowanie

Jeśli udając się z pracy na odpoczynek, zapominamy o wylogowaniu z Facebooka, aż do następnego dnia żyjemy w stresie, że nasi koledzy mogli wszystko przeczytać albo pisać w naszym imieniu. Nie musi tak być: po prostu uruchamiamy aplikację w naszym smartfonie albo będąc w domu, logujemy się na Facebooka w przeglądarce. Uruchamiamy Ustawienia i przechodzimy na zakładkę Bezpieczeństwo, a następnie na Miejsce logowania (w aplikacji mobilnej Aktywne sesje). Zobaczymy wszystkie urządzenia, na których jesteśmy zalogowani. Klikamy na Zakończ aktywność (w aplikacji na X).

Prywatność na Facebooku

Źródło:www.komputerswiat.pl