Facebook. Szybkie usuwanie postów, polubień, zdjęć, komentarzy.

935

Prosty sposób. Nie trzeba ślęczeć nad wszystkim. I wszystko kasujemy po kolei!!!

W obliczu doniesień o tym, że Facebook wykorzystuje nasze dane, wiele osób usuwa konta, albo czyści ślady swojej aktywności. Nie wspomnę o pewnej rozmowie prywatnej na mesengerze na bardzo specyficzny temat o rakach, gdzie po tym miałem od cholery reklam o sklepach gdzie je można kupić. Ciekawe, bo były to sklepy rybne i ze sprzętem alpinistycznym 🙂

Jeśli zdecydujecie się na to drugie wyjście i wyczyszczenie swojego profilu, polecam rozszerzenie Social Book Post Manager, które pozwala automatycznie i masowo zmieniać wpisy i aktywność.

Social Book Post Manager jest dostępne dla przeglądarki Chrome i jej krewniaków (Vivaldi, Opera z rozszerzeniem Install Chrome Extensions). Po zainstalowaniu rozszerzenie pozwala masowo edytować publikowane przez nas treści.

Zanim jednak to zrobicie, pamiętajcie o pobraniu kopii swoich danych – być może znajdziecie tam coś wartościowego.
Warto je także trzymać ze względów bezpieczeństwa. Przed usunięciem konta także należy to zrobić.

Aby uruchomić narzędzie, należy przejść na stronę Facebooka, zalogować się i kliknąć w ikonkę na pasku. Dla wersji Chrome zdjęcie poniżej:

Po uruchomieniu Social Book Post Manager, aplikacja poprosi nas o przejście do dziennika aktywności. Wystarczy wcisnąć “Ok“, a sama przeniesie nas pod odpowiedni adres.

Dalej wszystko jasne.

Możecie masowo edytować wszelką treść jaką chcecie. Do wyboru jest kilka możliwości – usunięcie postów, komentarzy, zmiany ustawienia prywatności postów (możemy np. ukryć posty aby były widoczne tylko dla nas) czy cofnięcie wszystkich lajków. Aby to zrobić, należy jednak wyszukać wpisy według odpowiednich kryteriów. Po ich wybraniu, zostaną podświetlone żółtym kolorem. Należy wtedy wybrać, co chcemy z nimi zrobić. Może to chwile zająć, więc czekajcie cierpliwie.

Ja zaznaczyłem “Delete”

Jak ktoś jest długo na fejsie, lub był aktywny, to może to trochę potrwać 🙂

Nie ma co się łudzić że to zniknie z serwerów. Raczej już została pamiątka.